A modern kert stílusjegyei

Bármilyen stílusban is tervezzük és építjük meg kertünket, fontos, hogy a megfelelő anyagokat alkalmazzuk, és azoknak is köszönhetően érjük el a várt hatást, illetve megjelenést. Egy modern kertnél nem csak a növények habitusára, színére, hanem a különböző kerti elemek anyagválasztására is oda kell figyelnünk, annak érdekében, hogy kertünket igazán trendivé, dizájnossá tudjuk kialakítani. Cikkünkben bemutatjuk a modern kertépítészet jellemző anyagait, mint például a nemesrozsda-lemezt vagy a látszóbetont.

 

Anyagválasztás a modern kert kialakításához

Nemesrozsda-lemez

Ez a fajta lemez egy olyan speciális acéllemez, melynek felületén, az oxidáció során egy nemesrozsda-réteg alakul ki. De míg a sima rozsda károsítja az acéllemezünket, emiatt felületi kezelést igényel, addig ennek a lemeznek a nemesrozsda-felülete időjárásálló. Ennek a felületnek a kialakulása több hónapig is eltarthat, valamint ezt az időtartamot befolyásolja, hogy milyen környezetben is található az anyag. Csapadékosabb, szennyezettebb levegőn ez a réteg gyorsabban kialakul és a színe is egyre sötétebb lesz. A rozsdabarna színű lemezekből kialakított virágágyások, teraszok vagy bármilyen más kerti elem, a zöld levelű (vagy épp fehér virágzatú) növényeinkkel remek hatást kelt a modern vagy minimalista stílusban megtervezett kertünkben.
Érdekes újjítás a nemes rozsdalemez

 

Dekorkavics, díszkavics

A modern kert egyik jellegzetes eleme a kavicságy, melynek markáns jelleme ellentétet alkot a növények lágy habitusával. De nem csak a kavics anyagával érhetünk el erős kontrasztot a kert többi eleméhez képest, hanem a színekkel is. Választhatunk fehér, fekete, barna, szürke vagy akár valamilyen érdekesebb, élénkebb színt is. A legfontosabb, hogy ne essünk túlzásba és ügyeljünk arra, hogy minél egyszerűbb, letisztult kompozíciót hozzunk össze.
Dekorkavics a modern kert egyik jellegzetessége

 

Fa elemek

A fa, mint a kerti elemek, berendezések anyaga igazán természet közelivé varázsolja kertünket, aminek köszönhetően letisztult együtteseket kaphatunk. A természet közeli jellege miatt a fát több anyaggal is párosíthatjuk, de csak mértékkel. Ilyen például a növényeken felül a kavics, a fémek vagy az üveg.

 

Látszóbeton

A beton legtöbbünknek, mint szerkezeti elem ugrik be, viszont manapság – főként a modern (kert)építészetben - egyre többen használják nyers felületként, látszóbetonként. A beton kedvelt tulajdonságai közé tartozik, hogy lényegében bármilyen geometrikus forma kialakítható belőle, de ma már egyre közkedveltebb a letisztult, burkolatlan felülete is. A látszóbeton felületének kialakításához nem mindegy, hogy milyen zsaluhéjat használunk, mert más mintát ad egy deszkazsalu vagy egy műanyaghéjas zsalu. Nyers felületének és rideg, szürke színének köszönhetően nagyszerű kontrasztot alkot a kertünkben megjelenő többi elemmel és a telepített növényeinkkel.
Igaz modern kertelem a látszóbeton

 

Üveg, plexiüveg

Az üveg anyagából fakadó ridegségével okozhat ellentétet kertünkben, ami lényeges stílusjegye egy modern kertnek. De nem csak anyagával érhetjük el ezt a hatás. Választhatunk kertünkbe színes üveget, mellyel hangsúlyossá tehetjük kertünk egyik pontját. Üveggel körbevett terasz, vagy lépcső esetén a határoló jellege ellenére nyitottá varázsolja a teret. Ez a tulajdonság különösen akkor hasznos, ha kis méretű kerttel rendelkezünk. Gyönyörű fényjátékot érhetünk el az üvegfelületről visszatükröződő napfénnyel. Mint a fenti példákból is látható, rengeteg tulajdonsága van az üvegnek, amitől modernebbé válhat kertünk.

 

Kerti világítás

Kertünket szeretnénk a nap minden percében élvezni, emiatt elkerülhetetlen a kerti világítás használata, hogy zöld felületeinket éjszakai is kiélvezhessükk. Ma már egyre több formabontó lámpaburával találkozunk, mint például a tejüveghatású, gömb lámpabura. Izgalmas fényhatást érhetünk el a felfelé törő növényeink alá besüllyesztett lámpákkal. A sötétség és a fény játékát fokozhatjuk, ha valamilyen más színű fénnyel is megtoldjuk kompozíciónkat. Ahhoz, hogy a várt hatást elérjük pontos tervezői munkára van szükség. Amennyiben szeretné az esti órákban is kellemesen tölteni az időt kertjében keressen fel minket, hogy megtervezhessük és megvalósíthassuk kertje fényjátékát.
A szögletes, illetve íves lámpák szintén a modern kertek jellemzői.

 

Bútorok, kaspók és más kerti berendezések

Mint minden kertnek, a modern kertnek is elengedhetetlen elemei a kerti bútorok és kaspók. De mely bútorok és kaspók erősítik kertünk modernségét? Válasszunk olyan kerti bútorokat, melyek harsány színűkkel vagy absztrakt formájukkal hívják fel magukra a figyelmet, de választhatjuk ennek pont az ellenkezőjét: tiszta, egyszerű formájú, például gömb vagy kocka kaspókat, fehér vagy fekete színű bútorokat. A legfontosabb a kerti berendezések esetében is a mértékletesség. Kertünket, teraszunkat, ne zsúfoljuk tele mindenféle modern berendezéssel abban a reményben, hogy így sokkal dizájnosabb lesz a kertünk, mert a letisztult egyszerűség a tökéletes modern kertépítés igazi védjegye.
szögletes, modern kerti bútorok

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019