Hozzászólások (0)

Kert kialakítása a teraszon? – 7 érdekes balkonnövény, amelyet érdemes kipróbálni

Amíg Budapest családi házas kerületeiben, zöldövezeti részein a kerttervezési és kertépítési szolgáltatásunk a meghatározó, addig a belsőbb, belvárosi kerületekben, valamint a külsőbb kerületek társasházi lakásai esetében a tetőteraszok kialakítása, valamint az erkélyek, balkonok „kertjeinek” kialakítása, azaz ezen ingatlanrészek növényesítése, és a balkonládák automata öntözésének kialakítása a jellemző szolgáltatása cégünknek. Jelen írásunkban ez utóbbi tevékenységi körünkből kiindulva, ahhoz kapcsolódóan mutatunk be 7 érdekes balkonnövényt, amelyet jó szívvel ajánlunk mindenkinek, aki szép növények ültetésével kívánja természet közelivé varázsolni balkonládáit.

A kertészeti árudákban tavasszal sokféle balkonládába vagy más edénybe ültethető balkonnövény közül válogathatunk. Minden évben akadnak újdonságok: új színek, más formájú virágok és sokféle levélzetével (is) díszítő fajok tarkállanak a régebbről ismerős növények között. Lássunk néhány más növényre alig hasonlító balkonnövényt, amelyekkel mindig színesíthetjük a kertünket, teraszunkat.

 

Scaevola aemulea - legyezővirág. Ez a növény csüngő alkatú, virágaival díszít. A virágok érdekes alakúak: legyezőszerűek, mintha a virágokat valaki egyesével félbevágta volna. Lehet lila, fehér vagy akár kétszínű is. A levelek élénk zöldek, a hajtásrendszere viszonylag laposan nő. Mivel pozsgás növény, a túlöntözést kerüljük!

 

Mimulus – bohócvirág. a bohócvirágok közül többnyire az alacsony termetű változatokat magról szaporítják. Sokat virágoznak, a virágok színe többnyire pöttyözött: sárga, piros, barna, fehér, krémszínek fordulnak elő közöttük. A magról vetett fajták bokros növekedésűek, a dugványról szaporítottak többnyire csüngők.

 

Cuphea llavea – cigarettavirág. Ez a cigarettavirág-féle kezdetben laza bokrot fejleszt, majd nyár vége felé bedúsul. A virágok színe vörös és lila egyszerre, ami nagyon ritka párosítás. Portulaca umbraticola – csüngő porcsinrózsa. A hagyományosan magát évről évre vető pompás porcsin rokona. Dugvánnyal szaporítják, a virágok színe rózsaszín, piros, lila, fehér és sárga lehet. Már telt(ebb) virágú fajtái is léteznek, amelyek akár kétszínűek is lehetnek. A növény pozsgás, ezért nem szabad túlöntözni. Csüngő alkatú, nagy méretű faj.

 

Lantana camara – sétányrózsa. Régi dísznövény, már a 18. században nagy számban ültették. Az egész növény illatos az illóanyagainak köszönhetően. A növények átteleltethetők, kisebb-nagyobb dézsás növényekké válnak fajtától függően. A virágok színe az elnyílás során változik: sárga, rózsaszín, lila, fehér, piros és vörös lehet.

 

Cobaea scandens – serleglonc. Régi, de ma újra (magtasakban) kapható dísznövény. Kapaszkodó növény, támasztékot igényel. Nagy, harang alakú virágait nyár második felétől hozza a fagyokig. A virágok kezdetben fehérek, majd lilák, de előfordul, hogy a virág elnyílásig fehér marad.

 

Glechoma hederacea ’Variegata’ – kerek repkény. A nedves területeken gyomként is fejlődő faj fehértarka változata, amely nem annyira szapora, mint az alapfaj. Csüngő növény, a hajtások mélyen aláomlanak az ültetőedényből. Virágai jelentéktelenek. Nagyon könnyű tartani ezt a növényt, bármilyen más balkonnövénnyel jól kombinálható. Az előbbiekben felsorolt növényekkel szemben télálló, így évelő összeültetésekben is jól alkalmazható.

Hozzászólások

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019