Hozzászólások (0)

Konyhakert a modern kertépítésben?

Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy mind több megrendelőnk részéről merül fel az igény konyhakert - vagy legalább is konyhakerti és fűszernövények - telepítésére. Ezen tendencia vélhetően a mind inkább környezettudatos életvitelünkkel, illetve még közelebbről étkezési szokásainknak (gasztro-kultúránknak) a "házi-bio-öko" alapanyagok felé fordulásával mutat szoros összefüggést. Kérdés, hogy stílusában, hangulatában megfér-e egymás mellett a jól tervezett és épített díszkert, illetve nagyszüleink veteményes kertje.

 

konyhakerti zöldségekVéleményünk szerint a konyhakert (vagy fűszerkert) egy kis odafigyeléssel sokkal több is lehet, mint puszta zöldség- vagy fűszerforrás.

Ha kertünknek ezen - vagyis az ehető haszonnövények részére fenntartott - szegletét is ügyesen tervezzük meg, úgy a konyhakert nemcsak hasznos, hanem kifejezetten esztétikus is lehet, harmóniában állva a modern kertépítészet lényegi produktumával, a ház stílusához illő díszkerttel.

 

 

A szép konyhakert kialakításához álljon itt néhány jó tanács:

- a zöldség- és fűszernövények mellé, illetőleg közé ültessünk színes virágos növényeket, így különösen hóvirágot, tulipánt, nárciszt, jácintot, rózsát, árvácskát stb.;

- a kis parcellákra osztott konyhakertben törekedjünk a szimmetrikus kialakításra;

- a kis parcellák közti kerti utakat megfelelően kiválasztott szilárd burkolattal - például égetett bontott tégla, macskakő - lássuk el, és a szélükre illatos gyógy- és fűszernövényeket ültessünk, mint amilyen a zsálya, a levendula, vagy a rozmaring is;

- ne feledkezzünk meg a felfelé irányított termesztésről sem, vagyis a rácsra, pergolára futtatandó kúszónövényekről - például futóbab, vagy dísznövényként a kúszólonc, illetve a futórózsa -, melyek egyfelől a magasabb elemek nyújtotta térhatást hivatottak biztosítani, másfelől a támrendszereknek szélfogó hatása is van;

- a felhasznált (betakarított) zöldségek, füszerek, gyógynövények helyére ültessünk újakat, biztosítva ezáltal a hézagok kitöltését, valamint a termés folyamatosságát.

Fenti tanácsok - mint fő iránytűk - szem előtt tartásával a magunk részéről bármely modern kert részeként, szegleteként lehetségesnek tartjuk a saját, házi konyha- vagy fűszerkert, illetve "kertecske" kialakítását!

Ötletes konyhakert design a modern kertépítésben:

egy friss konyhakert

Hozzászólások

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019