Hozzászólások (0)

Levendula a mediterrán kertben

A levendula mediterrán eredetű növény, amelyet előszeretettel ültetünk a mediterrán kert építése során, hiszen illata, színe és habitusa valódi mediterrán hangulatot ébreszt mindannyiunkban.

Több faját és hibridjét ültetik az egész világon, de tartása elsősorban Európában terjedt el. A levendula termesztésének hazánkban különös hagyománya van. Mindegyikünk ismeri a Tihanyi-félszigeten található „ős-levendulást”, illetve sokan látogatunk el a Levendula-fesztiválra.

 

Hova ültessük?

Mindegyik levendula szereti a meleg, védett helyet. Származásának köszönhetően szárazságtűrő növények, ettől csak az edénybe ültetett példányok vízigénye nagyobb. A téli csapadékot, párás kertrészeket nem kedvelik. Megélnek a kötöttebb és a lazább, homokos talajokon is.

Viszonylag sűrűn, két-háromévente (akár évente is) érdemes a töveket alaposan visszavágni, mivel főleg a nagyobb méretű fajták bokrai szétnyílnak, és hamar elöregszenek. A visszavágásnak köszönhetően sok új hajtás képződik, ami a virágzásnak is kedvez, mivel mindig az éves hajtásokon fejlődnek virágzatok.

 

Melyik levendula illik hozzám?

Megkülönböztetjük az angol levendulát (Lavandula angustifolia), a francia vagy provánszi levendulát (L. x intermedia), a hibrid levendulát (L. x chaytorae) és a füzéres levendulát (L. stoecheas). Ezeken kívül még léteznek botanikai fajok, melyeket kevésbé termesztenek.

A füzéres levendula ma egyre gyakrabban forgalmazott dézsás növény. Rózsaszín, lila vagy fehér virágzatokat nevel, és ennek a fajnak nincsenek tartós csészelevelei. Nagyok a virágai, látványosak. Ez a faj nem télálló, így teleltetni szükséges.

A hibrid levendula alacsony termetű, jó télállóságú hibrid faj. Levelei ezüstös színűek, a virágzatok rövidek, de sokat nevelnek a tövek belőlük. Jó fagytűrősége miatt, ezt a levendula fajt ültetik a legtöbb mediterrán kertbe, térre.

A francia levendula kellemesen illatos, hibrid származású faj. Levelei lehetnek zöldek és ezüstösek is, a virágok színe többnyire lila vagy kék. A levelek többnyire hosszúak, átlagosnál nagyobbak. A fajták virágait jól lehet szárítani. Illóolajuk nem annyira kedvelt, mint az angol levendulának. Kedvelt díszfajta az ezüstös levelű és levendulakék virágú ’Dutch’. A fehér virágú fajták közül a legellenállóbb és legnagyobb az ’Edelweiss’, amelynek ugyancsak ezüstös lombszíne van. A ’Grosso’ fajta bőven virágzik, kompakt a bokra és zöldesszürke leveleket nevel. Ez utóbbi fajtát ültetik nagy területen illóolajáért.

 

Különleges levendulák

Az angol levendula illóolaj-összetétele a legkedvezőbb. Alacsonyabb növények a francia levendulához képest, és a leveleik és virágzataik is kisebbek. Sokat virágoznak fajtái. A virágzatok színe kék, levendulaszín, rózsaszín és fehér lehet. Kifejezetten alacsony, edényes termesztésre is alkalmas fajtái az ’Ellegance’ fajtacsoportba tartozó összes szín, a fehér virágzatú „Nana Alba’. A legszebb sötétkék virágú fajta a ’Dark Hidcote Blue’. Viszonylag zárt növekedésű, élénk kék virágú fajta a ’Dwarf Blue’.

 

Ezek is érdekelhetik

További infó a mediterrán kerti növényekről.
További infó a mediterrán kertekről.

Hozzászólások

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2018