Mediterrán kertek tervezése dióhéjban

Sokan szeretik, szeretjük a mediterrán tájakat és az ott élő növényeket. Nemcsak az utazásaink során láthatunk ilyeneket, de otthonunk környékén, a kertünkben is teremthetünk hasonló környezetet, mediterrán jellegű kerteket. A mediterrán kertek fő látványelemei: a télizöld lomblevelű növények, az illatos növények, a burkolatok helyes megválasztása, a kaspók, szobrok és terasz-kialakítások, végül pedig az élénk virágszínű növények.

A mediterrán kert tervezésekor kiemelt jelentősége van a helyes növényválasztásnak, a megfelelő növénykiírás összeállításának. A mediterrán országokban látható jellegzetes növényeke közül néhány a mi klímánkon is használható, sőt magyar nemesítésű fajtái is vannak. így például a babérmeggy (Laurocerasus officinalis) és a korallbokor, korallberkenye (Photinia) ültethetők kertjeinkben.

 

Milyen növényeket válasszunk?

Néhány jellegzetes mediterrán cserjét és bokrot azonban idehaza helyettesítenünk kell télálló növényekkel. Az oszlopos ciprusok (Cupressus) nem mindenhol növekednek kielégítően, így oszlopos alakú borókákkal (pl. Juniperus communis Sentinel) vagy tujákkal (Thuja occidentalis Holmstrup) érdemes pótolnunk hiányukat kertünkben. A pálmák nagy többsége elpusztul fagyok hatására, védett helyen és téli takarással legfeljebb a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) bírja ki télen is a kertben. a pálmákat ezért inkább dézsában, télen fagymentes és világos helyen teleltetve helyezzünk el a mediterrán kertben. Szépek a tenyeresen karéjos vagy hasadt levelű pálmák, melyek közül gyorsan nő és nagyon életképes a Washington-pálma (Washingtonia).

 

A nagyobb méretű növények között jól mutatnak virágjaikkal, és finom, aromás illatuk van a következő növényeknek: levendula (Lavandula intermedis és L. angustifolia), rozmaring (Rosmarinus officinalis, nem mindenhol télálló), cipruska (Santolina pinnata és S. chamaecyparissus), orvosi zsálya (Salvia officinalis). Az illóolajos növények között pedig az élénk színű egynyári növények mutatnak jól, pl. a kerti verbéna (Verbena x hybrida), a petúnia (Petunia), a büdöskék (Tagetes patula, T. erecta, T. tenuifolia). Az évelő, fásodó szárú élénk színű rózsák kifejezetten ajánlottak a mediterrán kertekbe. A futónövények közül a termést is adó, ehető szőlő, a kivi, valamint a virágaikkal díszítő klemátiszok (Clematis hibridek, a görögtekercs (Periploca greaca), a kúszó loncok (Lonicera) és a színes levelű borostyánok (Hederea) gyorsan és szépen díszítenek nagy felületeket.

 

A kerti burkolatok kialakítása is fontos

Az élő növényeken kívül a kerti burkolatok nagyon meghatározók ezekben a kertekben és elég nagy kiterjedésűek is a többi kerttípusokhoz képest. A mediterrán stílusú kert megtervezésekor így fontos szempont a burkolatok elhelyezkedésének és anyagának mikénti meghatározása. A jellemző burkolati anyagok: a télálló tégla, terméskő és a natúr hatású fa, esetleg a zúzott kő. A fából készült ülőgarnitúra, kerti pihenők ugyancsak erősítik a mediterrán hatást. Aki a görög tájakra emlékeztető milliőt szeretne teremteni, bártan fesse az ablakkereteket és az ajtókat a kék valamilyen árnyalatára. A (részben) kőborítású házfalak és kerítések, a terrakotta színű cserépborítás is erősíti a déli tájak hangulatát.

A burkolatok esetében a mértani kialakítások legyenek a meghatározók. A kerti utak legyenek kényelmesen szélesek, a kert összes része legyen megközelíthető általuk. A mediterrán kertekben az utak, tipegők többnyire egy központi kerti pihenőnél csatlakoznak egymásba. A tervezés során kerti kiegészítőként a klasszikus stílusú szobrok jöhetnek számításba. A romantikus kerti kutak, és a futónövényekkel árnyékolt pihenők is jellegzetes elemei lehetnek a mediterrán hatást képviselő kertnek.

A házak teraszai a mediterrán kertekben rendszerint kőkorlátokkal határoltak. A tágas és kényelmes teraszokon továbbá remekül mutatnak a napvitorlák is. A teraszokon, járóutak mellett színes virágú dézsás növényeket lehet elhelyezni. Ezek lehetnek pl. leanderek (Nerium oleander), tölcsérjázmin (Mandevilla) vagy a csodálatos, kék virágú ólomcserje (Plumbago auriculata). A dézsákban nevelhetünk fűszernövényeket is. a dézsák és virágcserepek legjobb anyaga az agyag (kerámia), de sokkal olcsóbb és már szép utánzatokat lehet kapni műanyagból is.

 

További ötleteket a mediterrán kert főoldalon,
növényválasztási tanácsokat pedig a mediterrán kertek növényei oldalon találhatunk.

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2018