Hozzászólások (1)

Mediterrán teraszok

Toszkán hangulatú mediterrán teraszMediterrán országokban, így jellemzően Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, vagy például a közelebbi Horvátországban (főként Dalmáciában) a a mediterrán terasz közvetlenül az utcára, utcafrontra épül, és főként (esti) étkezési, közösségi funkciót tölt be, estére telik meg élettel.

A hazánkban épített mediterrán kert teraszának ezt a hagyományos használati funkciót is érdemes és szükséges betöltenie, éppen ezért a ház folytatásaként épült terasz lehetőleg minél nagyobb legyen, és teremtse meg a kellő összeköttetést, illetve kapcsolatot a ház és a kert között.

Eltérő társadalmi szokásaink, eltérő kulturális hagyományaink és életstílusunk miatt ugyanakkor szükséges, hogy a terasz (és maga a kert) a kellő intimitással rendelkezzék ahhoz, hogy azt valóban használjuk és a használattal élővé tegyük. Éppen ezért a tradicionális utcafronti mediterrán terasz helyett a hazánkban épített mediterrán stílusú házak teraszai a kert belső, hátsó, intimebb részére kerülnek.


A hazai gyakorlat

A hazánkban is mind szélsőségesebb nyári kánikulákra is figyelemmel a kellő használhatóság érdekében a terasz minden esetben fedett legyen vagy ennek hiányában napernyő kihelyezésével célszerű árnyékolni a pihenőhelyként alkalmazott területet. A mediterrán stílusú teraszok padlóját gyakran nagy méretű (min. 40X40-es), természetes hatású díszburkolattal vagy teakfa elemekkel fedik. A pihenő- vagy teraszbútorok, kerti bútorok fából vagy fahatású minőségi műanyagból készülnek, melyeken az ülőhelyeket érdemes ízléses színes párnákkal díszíteni, kényelmessé tenni.

És egy hazai mediterrán terasz elrendezése
Egy hazai mediterrán terasz napernyővel, színes virágokkal és sok nyers kő alkalmazásával

A teraszok és balkonok fontos díszítőelemei, élő lakói a balkonládákba ültetett, illetőleg dézsás növények, valamint a különböző futónövényekkel beültetett pergolák. A ládák anyaga fa, újabban sokszor terrakotta vagy barna színű, agyagot utánzó műanyag. Természetesen hagyományos, agyagból készült ládák és planténerek is használhatók, de érdemes ügyelni rá, hogy ezek az edények nagyon nehezek és könnyen el is törnek, igaz ellenben, hogy nagyon szépek,esztétikusak és természetes hatást keltenek.


A mediterrán terasz növényei közül hazánkban a legfontosabbak: az álló és futómuskátli (Pelargonium zonales és P. peltatum), a csüngő porcsinrózsa (Portulaca umbraticola), a leander fajtái (Nerium oleander) és a különböző pálmák (pl. a kókuszpálma (Cocos nucifera), a datolyapálma (Phoenix canariensis és Ph. roebellinii), a Waschington pálma (Washingtonia fajok). Érdemes fűszernövényeket is ültetni különböző nagyságú cserepekbe.

Magyarországon a téli fagyokra is figyelemmel kell lenni a növények és dézsák típusának kiválasztásakor, és a fagyérzékeny növényeket, kaspókat megfelelően teleltetni szükséges.


Hozzászólások

Tóth Árpád hozzászólása:
2013. szeptember 09., hétfő, 13:36
Nagyon köszönöm ezt a cikket. Valahányszor görögben vagy horvátban járok, rabul ejtenek a mediterrán építkezés és azok megoldásai. Csodálatosak a nyers kövek, a fehérre meszelt falak és a növényzet illetve a tenger összhangja. Nekünk csak egy falatka teraszunk van, de sikerült azt is ilyen mediterrán hangulatuan berendezni.. Minden este élmény kiülni oda. Ilyenkor mindig ugy megnyugszom.. :)

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2018