Hozzászólások (4)

Mediterrán jellegű kert

A mediterrán kert az egyik legkedveltebb kerttípus napjainkban. A mediterrán stílusban épült házak hazai elterjedésével párhuzamosan mind több mediterrán kert született és születik Magyarországon. A mediterrán kertek tervezése és építése, valamint gondozása cégünk, a Kertelünk Park- és Kertépítés egyik fő profilja.

 

Mediterrán kertek építése

A mediterrán kertépítészeti irányzat népszerűsége onnan eredeztethető, hogy évről, évre mind több honfitársunk jár a mediterrán országokba nyaralni, márpedig akit egyszer megérintett a kellemes mediterrán hangulat és életérzés, bizonyosan szeretné azt a későbbiekben is mind többször megtapasztalni, és lehetőleg a mindennapok részévé tenni. Ennek legpraktikusabb módja lehet, ha otthonunk és kertünk tervezésekor is a mediterrán stílusjegyeket követjük.

Zöld fű és kőrakás. Ezek egy mediterrán kert alapelemei.
Mediterrán varázslat a kertben: terméskő támfal és a virágok színkavalkádja

De mitől válik mediterrán hangulatúvá egy kert? Melyek a mediterrán kertépítés fő ismérvei? Véleményünk szerint a terméskő burkolatok és a színes virágok kavalkádja mellett a helyes növényválasztás és a megfelelő kerti berendezések és kiegészítők összhangja teremtheti meg a csodás mediterrán környezetet otthonunkban, kertünkben, amint az a jelen oldalon bemutatott kertképeinken is látható.

 

Tavaszi ébredezés és nyári tündöklés a kertben

A mediterrán stílusban épített házhoz általunk tervezett és kivitelezett gyönyörű kertet kora tavasztól késő őszig betölti az idilli virágegyüttesek illat- és színkavalkádja. Munkáink során kifejezetten arra törekszünk, hogy az általunk megépített kert minden évszakban színes és látványos legyen.

Színes virágok a pihenő körül
Színes virágokkal tesszük hangulatosabbá a mediterrán kerteket

 

A képeken látható mediterrán kert legkülönlegesebb lakója egy több méter magas örökzöld magnólia fa, amely évről évre illatos virágokkal és gyönyörű termésekkel örvendezteti meg az egész családot.

 

Mediterrán származású növények: örökzöld magnólia és babérmeggy

 

 

Egy modern mediterrán kert elengedhetetlen része a kerti sütőnek kialakított terasz, mint a nyáresti baráti összejövetelek központi helye.

A kerti sütő helye
A kerti sütőnek kialakított terasz

 

A kerti sütő és az alábbi képeken látható kocsibeálló burkolatához fagyálló, hasított bazaltkövet (macskakövet) választottunk. Így a garázshoz vezető kocsibeálló jellegében szervesen illeszkedik a kert egészének hangulatához. A garázs melletti kültéri parkolóhely takarását és árnyékolását lugassal oldottuk meg.

Ez az igazi mediterrán kertépítés. Még a kocsibeálló is rakott kőből van.
Macskakő térburkolat: természetesség és tartósság

 

Minden kert meghatározó eleme a pázsit, amely egész évben üde zöld színével hálálja meg a szakszerű gondoskodást.

Az üde, zöld pázsit szintén a kert egyik fontos eleme


Amint a fenti képeken is látható, munkáink során minden apró részletre odafigyelünk és hozzáigazítjuk az építendő kertet a környezeti adottságokhoz, és a megrendelő elvárásaihoz.

 

A mediterrán kert jellegzetes eleme: a terméskő támfal

Bármilyen típusú kert kialakításáról legyen szó, az elsődleges feladatunk a tereprendezés, melynek során, ha területünk lejtős, különböző támfalak kialakításával lehetőségünk van a lejtést megtörni, és az így kialakított vízszintes felületekkel használthatóbbá varázsolni kertünket. A támfal stílusát alapvetően az határozza meg, milyen típusú kertet is szeretnénk, és mekkora szintkülönbségek uralkodnak telkünkön.

Mediterrán típusú kertünkhöz leginkább a szárazon rakott terméskő támfal illik. Gondoljunk csak a mediterrán országok hegyvonulataira, ahol a természet által formált kövekkel találkozunk. Ilyen szárazon rakott terméskő támfalakat láthatunk a jelen oldalon bemutatott, általunk kivitelezett kert képein is.


Fontos tervezési és építési szabály egyébiránt, hogy támfalunkat nem szabad merőlegesen rétegezni, hanem a mögötte lévő földtömegre enyhén rá kell dönteni. A vízelvezetés céljából a fal mögé szivárgó rétegként kavicsot, vagy kőzúzalékot tehetünk, hogy a megtámasztott földrétegből esetlegesen lefolyó víz elvezetése is megfelelően biztosítva legyen. A szárazon rakott támfalak kialakításánál ügyelni kell arra, hogy a kövek mindig kötésben helyezkedjenek el egymás felett.

 

Mediterrán kertépítés a hazai viszonyok között

Bármennyire is szeretnénk kertünkbe ugyanazt a hangulatot és látványt varázsolni, amivel a déli, mediterrán országokban találkozhattunk, igyekeznünk kell a hazai időjárási és egyéb viszonyokat is kellő mértékben szem előtt tartani. Így például a szárazon rakott támfalunkat lakhelyünk közelében található kőzetből érdemes kialakítani. Támfalak mellett a környékünkről származó terméskő elemeket emelt virágágyások és sziklakertek kialakítására is felhasználhatjuk.


A hazai éghajlati viszonyok valamelyest különböznek a mediterráneumtól. A mediterrán éghajlatot a szárazabb és forróbb nyarak, illetve az enyhébb telek jellemzik, és rendszerint nem megy fagypont alá a hőmérséklet. Ezzel szemben Magyarországon egyfelől több a csapadék, másfelől a kemény fagyok is jellemzőek.

Emiatt a valóban mediterrán származású és fagyérzékeny növényeket – például a leandereket - érdemes kiültetés helyett kaspókban nevelni, hogy teleltetésre könnyebben át tudjuk helyezni őket a megfelelő, zárt helyre.


Kaspókban tartott növényekkel díszített mediterrán terasz


Amennyiben szeretnénk elkerülni az évről évre ismétlődő növénypakolást, úgy kevesebb fagyérzékeny, teleltetésre váró növényt érdemes tartani, helyettük például kiültethetünk sokféle sziklakerti évelő növényt, amelyek szintúgy elhozzák a mediterrán hangulatot a kertünkbe.

Nézzünk is pár ötletet, hogy milyen növényekkel érdemes díszítenünk mediterrán támfalainkat, sziklakertjeinket, virágágyásainkat. A tervezésnél és kiültetésnél fontos szabály, hogy hátrébb kerülnek a magasabb növények, és előrébb kerülnek az egyre alacsonyabbak, így kialakítva egyfajta lépcsős szerkezetet. Kertünkbe helyezzünk minél több ezüstös és kékeszöld levélszínű növényt. Egy-két helyre ültessünk mozdulatlan, merev megjelenésű növényeket, mint például ciprust vagy pálmaliliomot, melyek szerkezetét finomíthatjuk díszfüvekkel vagy virágosabb évelőkkel.

Díszfüvek esetén érdemes kisebb növekedésű fajokat választani, mint például a deres csenkeszt (Festuca glauva), a medve csenkeszt (Festuca scoparia) vagy valamilyen árvalányhaj félét. Ezüstös évelő színfoltokat levendulákkal, zsályákkal és cipruskákkal tudunk kialakítani.

Növénykompozíciónk előterébe pedig különböző párnás és pozsgás növényeket ültethetünk, mint például különböző varjúhájféléket (Sedum), kövirózsákat (Sempervivum), párnás homokhúrt (Caryophyllaceae), melyeket társíthatunk kőtörőfüvekkel (Saxifraga) és pázsitviolákkal (Aubrieta).


Babérmeggy: közkedvelt mediterrán származású növény

Az előbb felsoroltak mellett egy hazai mediterrán kert alapvető növénye a babérmeggy, a ciprus, a puszpáng, a lilaakác, vagy éppen a murvafürt. A jobb oldali menüben elérhető kapcsolódó cikkeinkben találhat további hasznos információkat arról, hogy a magunk részéről milyen további növényfajtákat javaslunk a mediterrán kertek építéséhez.

 

Teraszok, lugasok, kiegészítők a mediterrán kertben

Ahogy a bemutatott képeken is látszódik, munkáink során sokszor alkalmazunk terméskő elemeket, melyek akár önmagukban is képesek mediterrán hangulatot kölcsönözni a kertnek. A támfalaink vagy sziklakertjeink elé, mellé érdemes kialakítani egy kisebb teraszt is, ahová kiülve élvezhetjük színpompás kertünket. Ügyeljünk rá, hogy a burkolt felületünk színében és kőzet típusában is összhangban legyen a ház, a kerítés és a támfal építéséhez felhasznált kövekkel, anyagokkal.

Mediterrán teraszunkra elhelyezhetünk olyan kerti bútorokat, melyek felületét lekezeltük, de pár helyen megcsiszoltuk, hogy így egy rusztikusabb hatású textúrát kapjunk.


Tovább fokozhatjuk a mediterrán hatást kertünkben, ha különböző pozsgás vagy más hasonló növényekkel beültetett kőedényeket, kaspókat helyezünk el a kertben, vagy a teraszon.


Virágtartók a teraszon

 

A mediterrán hangulatú kertek jellegzetes elemei a lugasok, melyeket a mediterrán tájakon a háztáji szőlőtermesztésben alkalmaztak. Ezeket a szerkezeteket azonban nem csak szőlő futtatására, hanem árnyékos és igen hangulatos kerti helyek kialakítására is alkalmazzuk. Felépítését tekintve egy vagy több sorban elhelyezett oszlopokra kovácsoltvas vagy falécekből kialakított rácsozatot helyezünk, majd valamely futónövénnyel, így például lilaakáccal (Wisteria sinensis), vadszőlővel (Parthenocissus) vagy lonccal (Lonicera) futtatjuk be.

 

Az alábbi videón tekintheti meg a Kedves Olvasó, egy budapesti mediterrán kert építését:

 

A mediterrán stílusú kertjeinkből további képeket a mediterrán képgalériában érhet el.

Pinterest gyűjteményünk

Hozzászólások

Bernadett hozzászólása:
2017. február 19., vasárnap, 10:55
Üdvözlöm! Érdekelne, hogy nagytestű kan kutyus "mellé" milyen ötletű, milyen virágokkal díszitett kertet ajánl? Több nagyméretű követ esetleg elbújtatva a virágot? Kutyapisit bíró örökzöld, apró méretű zöld növény létezik?
Kálmán Kata hozzászólása:
2014. június 18., szerda, 15:05
Kedves Árpád! Nem tudjuk pontosan melyik képre, illetőleg kőre gondolt a fentiek közül, de a mediterrán kerthez véleményünk szerint leginkább a terméskövek illenek. A terasz burkolatára talán a kültéri teakfa padló lenne a jó választás. Szép teraszt és kertet kívánunk! Üdvözlettel: Kertelünk Kft.
Árpád hozzászólása:
2014. május 05., hétfő, 20:57
Üdvözlöm! Most nyáron egy mediterrán teraszt szeretnék kialakítani. Kérdezném mit javasol burkolatnak? Már kaptam egy ajánlatot magas kopásállóságú kemény fára és fagyálló járólapra is. A másik kérdésem az lenne a képeken látható kövek, pontosan milyenek illetve fagyállóak-e?
Ferencz Ildikó hozzászólása:
2014. március 20., csütörtök, 20:46
Szia Kata! Véletlenül találtam az oldalt, gyönyörűek a munkáitok! Gratulálok! Megörültem,mikor megláttalak! Üdvözlöm Anyud is!

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2017