Nyáriorgonák

Szinte mindenki könnyen fenntartható, szép és ápolt kertet szeretne. Azonban a legtöbb olyan dolog, amelyről azt gondoljuk, hogy könnyen és gyorsan fenntartható, éppen az ellenkezőjét bizonyítja be (pl. gyep, sziklakert). Természetesen léteznek olyan növények, melyek kevesebb gondoskodással is beérik: ezek közé tartoznak például a nyáriorgonák.

A nyáriorogona (Buddleja) nemzetség a görvélyfűfélék családjába (Scrophulariaceae) tartozik. A levelei keresztben átellenes állásúak, erősen vagy kevésbé szőrözöttek, és néha a cserje szára is az. Az elsőéves hajtásokon virágoznak, ezért ha kevés a helyünk és kordában szeretnénk tartani a növényeket, tavasszal a kihajtás előtt alaposan visszavághatók. Ez utóbbi azért is indokolt lehet, mert a nyáriorgona gyorsan elöregszik és felkopaszodhat. A nemzetség többsége szárazságtűrő növény. Hazánkénál melegebb területekről származnak, így a nagyobb téli hideg károsíthatja őket. Amennyiben öntözzük, szeptemberben már ne adjunk több vizet a töveknek, hogy hajtásai beérhessenek a tél beállta előtt. A tápanyagban gazdag talajokon ellenállóbbak.

A nyáriorgonák virágai virágzatba rendeződnek, amelyek elágazhatnak. A virágzatok mérete, mennyisége, az újravirágzásra való hajlam és a növények végső mérete fajtától függő tulajdonság. A hazánkban leggyakrabban ültetett faj a Buddleja davidii. Kék, lila, rózsaszín vagy fehér virágai lehetnek. Ahol jól érzi magát, magról is szaporodik. A magoncok nem őrzik meg a szülő tulajdonságait, nagyon változékonyak. Tetőkertben, murvás úton, kövek között vagy éppen a ház illesztékeiben gyomosíthat.

 

Ő a fehér nyári orgona

A fehér virágú fajták között a ’White Bouqet’ és a ’White Profusion’ nevűeket ültetik a leggyakrabban. Az előbbinek nagyobb, az utóbbinak valamivel kisebbek a virágzatai. Világító fehér színűek, zöld levelű fajták. A végső magasságuk a 2,5-4 m-t éri el. A ’White Ball’ fajta a legkisebb a termesztett változatok közül. Kisebb, de széles virágzatokat nevel, bőven virágzik és a levelei is szürkésfehérek. A végső mérete 1,5 m körül alakul.

 

Lila nyári orgona

A lila fajták közül talán a legszebb a ’Black Night’, ez egyben a legsötétebb színű is. A világos lila ’Orchyd Beauty’ nagy virágzatokat nevel, a ’Purple Prince’ pedig közepesen sötét lila virágú. Zárt, alacsonyabb és kompakt bokrot nevel visszavágás nélkül is a ’Nanho Blue’ és ’Nanho Purple’ fajta, az előbbi sötétkék, az utóbbi lila, kisebb virágzatokat nevel. Mindkét fajta kisebb levelű. Az ’Empire Blue’ világosabb kék, nagy virágzatokat fejleszt. Világító, szinte valószerűtlen bordó színű a ’Royal Red’, és élén lila színű a ’Royal Purple’ fajta.

 

Egy színárnyalattal világosabb a rózsaszín nyári orgona

A legszebb, élénk rózsaszín színű fajta a ’Pink Beauty’. A fajta gazdagon virágzik és nincs benne lila árnyalat sem. Az egyik legújabb rózsaszín változat a ’Nike’, amelyik kisebb méretűvé fejlődik, de a 2 m magasságot ez is meghaladja.

 

A leg élénkebb a sárga nyári orgona

A sárga színű Buddleja weyeriana fagyérzékeny növény, csak védett helyre ültessük. A virágok aranysárga színűek, a virágzata lazább a B. davidii-énál. Magassága a 3-4 m-t is elérheti, levelei viszonylag nagyok.

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2018