Hozzászólások (0)

Színek a mediterrán kertben

A mediterrán kert építése során a sok élénk- vagy épp sötétzöld lombú növény mellé sok-sok színes, igazán feltűnő virágú növényt célszerű ültetni, hogy a zöldes színvilágot, annak egyhangúságát ezáltal is megtörjük. Kiváló megoldás erre, ha meleg színtónusú virágokkal ültetjük be a mediterrán teraszok terrakotta kaspóit, a balkonládákat és az egynyári virágágyásokat. Külön öröm, ha ezek a virágok illatosak, és így a kertbe vonzzák a méheket és pillangókat is.

Az alacsony növények közül kiemelkedik virághozamában a kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula). Arany- és citromsárga, bársonyos barna virágzataival egészen a fagyokig szépen virít. Kifejezetten napos helyeken érzi jól magát, virágágyásokban. A napos, száraz levegőjű mediterrán kertek másik szép egynyári virága a rózsás meténg (Vinca vagy Cataranthus roseus). Ötszirmú virágai fehér, rózsaszín, lila színekben pompáznak, illetve szemes és szem nélküli, kétszínű változatok is léteznek. Sokan tévesztik össze a kis nebáncsvirággal (Impatiens walleriana), aminek az előző növényhez képest puha, nedves tapintású szára és levelei vannak. Ez a növény az árnyékos helyeken érzi jól magát, és egész nyáron bőségesen virágzik.

A különlegesebb növények kedvelőinek ajánlható a vaníliavirág (Heliotropium arborescens), amely növény kékeslila, tenyérnyi virágzatokat nevel és szép formájú sötétzöld levelei vannak. Megjelenésében egyedülálló a hamvaska (Senecio cineraria), amely bár évelő növény, de egynyáriként ültetve hamvas, szürke, szinte fehér leveleivel díszít.

A magasabb növények közül a Kleopátra tűje (Cleome hassleriana) szokatlan formájú virágokat nevel: az egyes virágok nagyok, a szirmok különállóak, és a fejlődő termésen a bibe tovább növekszik, ezzel légiessé téve a szárat. Élénk színű virágai feltűnő díszei a kertnek. A régi parasztkerti növényeink közül a kétnyári mályva (Althea rosea) többnyire magasra fejlődik és élénk színekben pompázik. Szirmaiból a trópusi származású hibiszkuszhoz hasonlóan jó ételfesték és tea készíthető.

A mediterrán ház ablakaiban akár még a muskátlik (Pelargonium fajok) is ültethetőek, amelyek a kifejezetten napos, szárazabb helyeket szeretik. A virágszínek, növekedési erély tekintetében mindenki megtalálhatja e világszerte kedvelt növénycsoport tagjai között a kedvencét. A dézsás növények közül az egynyáriként is ültetett sétányrózsák biztosítanak élénk virágszíneket. Ezek a növények nemcsak szépek, hanem erőtejes és kellemes illatot is eregetnek, ha hozzájuk érünk.

És végül – mediterrán kertek esetében – szinte kötelező szót ejtenünk a levenduláról és a lilaakácról, a murvafürtről vagy épp a trombitafolyondárról is. Utóbbiakat a mediterrán kertek növényeiről szóló összefoglaló írásunkban korábban már bemutattuk.

Hozzászólások

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2018