Hozzászólások (4)

Tanácsok növény választáshoz sövény telepítése céljából

Kertépítési tanácsainkhoz tartozó cikksorozatunkban már általánosságban szót ejtettünk a sövényekről. A modernkori kertépítésben mindinkább felértékelődik a sövények szerepe, hiszen a kertekbe való belátás megakadályozására a legszebb és legzöldebb megoldás a sövények ültetése. Erre is figyelemmel folytatjuk a sövényekre vonatkozó hasznos információk, ötletek tanácsok ismertetését.

Sövény telepítése céljából sokféle növény közül választhatunk, csak előtte el kell dönteni, milyen egyéb céljai lesznek a sövényünknek. Alapvető adottság a telepítéskor, hogy szeretnénk vagy tudjuk-e öntözni a sövény növényeket. Amennyiben igen, szinte bármilyen növényfajból lehet sövényt kialakítani. Ha nem, úgy „kötött a kezünk” és a kifejezetten szárazságtűrő növényekből kell választanunk: talán a keskenylevelű ezüstfa (Eleagnus angustifolia) és a fagyalok (Ligustrum vulgare és L. ovalifolium) a legjobb választás ilyen esetben. A telepítéstől számított első évben ezeket a növényeket is rendszeresen öntözni kell, mert a friss telepítés hamar kiszáradhat. Ideális az őszi ültetés, amikor a növények már téli nyugalomban vannak és az ültetést követően a téli és tavaszi csapadék is öntözi a sövénynövényeinket.

A belátást tartósan az örökzöld növények akadályozzák meg. Nem csak tavasztól őszig, hanem télen is jól takarnak. A fenyőfélék közül gyakran ültetik a keleti tuja fajtáit (Thuja occidentalis), melyet akár megfelelő magasságúra és alakúra nyírhatunk is. A hamisciprusok (Chamaecyparis fajok) a párás, nedves helyeket részesítik előnyben. Sokféle színű levelet nevelő fajtát nemesítettek már belőlük.

Egy dús örökzöld sövény

A borókák (Juniperus fajok) többnyire szúrósak, ezért jó madár fészkelő helyek, és az átjárást is megakadályozzák. A tiszafa (Taxus baccata) levelei nem szúrnak, sötétzöldek. Lassú növekedésű, de rendkívül szép látványt nyújtó fa. Érdemes a fenyőfélékből már eleve oszlopos fajtákat ültetni, így kevesebb nyírással zárt, szép egységes sövénypalástot nevelhetünk. Jó tudni, hogy a fenyőfélék az egyenletes vízellátást, az egyenletes hőmérsékletet szeretik. Az utóbbi időszakban számos gomba és baktérium támadja meg ezeket a növényeket hazánkban is, amely kórokozók valószínűleg az igen szélsőséges időjárásban meggyengült növényeket pusztítják el jobban. A növekedési időszakban rendszeresen öntözött, tápanyaggal jól ellátott növények ellenállóbbak, így a szép sövény látványa (és annak megőrzése) érdekében kellően gondoskodjunk ezekről a növényekről is!

A lombhullató növényeket őszi telepítéskor kihajtás előtt tavasszal, vagy tavaszi ültetéskor az ültetés után vissza kell vágni, hogy a tövétől bokrosak legyenek a növények. Ideális az, ha a néhány ágú növények vesszeit 15-20 cm-esre vágjuk vissza. Bár sokan „sajnálják” a növényeket ilyenkor, valójában jót teszünk velük: a szabadgyökerű növények a felszedéskor sok gyökeret vesztenek, és nem bírják ellátni az egész hajtásból kihajtó leveleket. A visszavágás ilyenkor akár életmentő is lehet, ha kevés a gyökér. A konténeres növényeknél pedig a sűrű sövény nevelésének feltétele az, hogy már a tövétől elágazó növényekkel rendelkezzünk. Az éveken át tartó erős növekedés alapja, hogy telepítés előtt megfelelően trágyázzuk be az ültetőgödröket. Ezek nagysága a telepítendő növény földlabdájának méretétől függ. A gödör átmérője legalább a gyökérlabda méretének duplája, mélysége pedig a másfélszerese legyen. Ennek aljára, a földbe keverjük a szervestrágyát, esetleg tartós hatású műtrágyát is alkalmazhatunk. Ültetés után a növényeket alaposan be kell öntözni akkor is, ha később öntözőrendszer gondoskodik a vízellátásáról.

A kora tavasszal, illetve tavasszal virágzó cserjéket nyár végén már ne metsszük, hogy a sövény szépen virágozzék: így például az aranyvessző (Forsythia fajták), a kerti gyöngyvessző (Spiraea van-houttei) az egyéves vesszőkőn virágoznak gazdagon, így a nyár közepétől nem metszett sövény virágai gazdagon nyílnak. Akadnak olyan növények, melyek a többéves ágakon virágoznak és akár termést is nevelnek: ilyen a tűztövis (Pyracantha hobridek), amely késő tavasszal fehér virágokat bont és nyár végétől sárga, narancs vagy piros színű bogyókat nevel fajától függően (pl. ’Soleil d’Or’, ’Solymárvölgy’ és ’Mohave’).

Hozzászólások

Kálmán Kata hozzászólása:
2013. november 11., hétfő, 15:30
Tisztelt Balogh Károlyné! A Salix viminalis (és általában a fűzfélék) lehetnek alkalmasak belvizes területen sövény telepítésére. Remélem tudtunk segíteni :)
Balogh Károlyné hozzászólása:
2013. november 01., péntek, 18:53
olyan sövényt szeretnék ami tavasszal 1-2 hó belvizet elvisel. Köszönettel.
Kálmán Kata hozzászólása:
2013. szeptember 09., hétfő, 12:57
A sövénynek ültethető növények ára függ egyfelől a kiválasztott fajtától (vagyis, hogy milyen növényt szeretne ültetni) és annak méretétől (vagyis, hogy mekkora növényeket szereretne ültetni). Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb "kezdő" méret mellett dönt, annyival drágábbak a növények, így a sövénynövények is. A különböző fajták egyébiránt bármely ismert kertészeti árudában beszerezhetőek.
Tume hozzászólása:
2013. szeptember 05., csütörtök, 11:06
szeretnék ültetni kertbe segít honnan lehet venni és menni bekerü

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019