Szobanövények

Szobanövények Növénydekoráció Dísznövények

A jól elrendezett, megtervezett növény együttesek érdemi hatással vannak az ember közérzetére, hangulatára. Az élö természetböl átvett elemek közvetlen környezetünket kellemesebbé és barátságosabbá teszik.

A harmonikus emberi élet egyik lételeme a növények jelenléte. A növényeknek ugyanis nem csupán esztétikai, de fontos funkcionális szerepük is van.

A jól elrendezett, megtervezett növény együttesek érdemi hatással vannak az ember közérzetére, hangulatára. Az élö természetböl átvett elemek közvetlen környezetünket kellemesebbé és barátságosabbá teszik. Napjaink felgyorsult életritmusa mellett az embereknek igénye van a pihenésre, kikapcsolódásra. A bel- és kültéri növénytelepítéssel pedig könnyedén kialakíthatunk olyan helyeket, részeket, ahová szívesen vonulunk vissza egy kis feltöltödésre.

zöld iroda, szobanövényekKutatási adatok szerint az ún. civilizált, fejlett államokban élö emberek naponta mintegy 20-22 órát töltenek zárt térben (otthon, munkahelyen étteremben, moziban, bevásárlóközpontban stb). A szabad levegön, zöld környezetben (ide értve akár az épített kertet is) átlagosan eltöltött napi 2-4 óra nagyon kevés, és ezáltal mindennapjainkban a növények és általában a természet éltetö hatását csak igen rövid ideig élvezhetjük a maga természetes állapotában.

Ezért is kell törekednünk arra, hogy a kertépítés, a kert növényesítése mellett, attól függetlenül a négy fallal körülzárt belsö tereinket is bezöldítsük a szobanövények segítségével. A szobanövényeinknek hála, otthon, munkaközben és más zárt térben kifejtett tevékenységeink során valamelyest pótolni és élvezni tudjuk a növények, a zöld környezet, a szép kert emberre gyakorolt pozitív hatásait, melyek különösen a következök: jobb közérzet, tisztább (szoba)levegö, kedvezöbb relatív páratartalom.

Kutatások szerint az ember belsö térben jellemzö komfortérzete, ún. jó közérzete egyenes arányban áll a zárt térben tartott növények számával. Ez álláspontunk szerint már önmagában elegendö ok arra, hogy környezetünkben minél több növényt tartsunk, és ne csupán a ház körüli kert szakszerü megtervezésére és építésére helyezzünk hangsúlyt.

A jelen cikk célja nem más, mint cégünk egyik tulajdonosának és szakmai vezetöjének, Kálmán Kata okl. kertészmérnöknek a belsötéri növénydekorációban használatos dísznövényekkel kapcsolatos - azok környezeti igényeit, türöképességét és dekorációs lehetöségeit vizsgáló - korábbi egyetemi kutatásaihoz kapcsolódóan összegyüjtött szakirodalmi megállapítások rövid, vázlatos, közérthetö bemutatása, mely információk a beltéri növényesítésben nagy segítséget nyújthatnak a Tisztelt Olvasó részére.