Hozzászólások (2)

Mediterrán kertek fásszárú növényei

A mediterrán stílusú kertépítés és a mediterrán kert legfontosabb elemei természetesen maguk a növények, melyek közül sok valóban mediterrán származású. A mediterrán kertek legjellemzőbb növényei rendszerint éppen azok, amelyek melegebb éghajlatról, így például a mai Olaszország vagy Görögország térségéből származnak. A mediterrán növények közt szerencsére vannak olyanok, amelyek elviselik a magyarországi fagyos, téli időjárást is. Most ezeket, vagyis a hazánkban leginkább elterjedt mediterrán kerti növényeket mutatjuk be.

 

BabérmeggyLaurocerasus officinalis – Télizöld levelű cserje. Sok fajtája van, ezek közül érdemes a Magyarországon nemesítettek közül választani (Pl. Mari, Cleopátra), mivel ezek jobban viselik a hazai erősen hideg teleket. Nem csak fényes levele, hanem fürtökben nyíló fehér virágzata is mutatós. Hazánkban sövénynek is gyakran ültetik.
A babér is tipikus hazai mediterrán növény

 

BozótpisztáciaPistatia lentiscus – A pisztácia ezen nem ehető faja tagolt, matt leveleket fejleszt. Megjelenése alacsony kőrisre emlékeztet. Hazánkban csak a védett városi, vagy a déli országrészben ültethető biztonságosan. Hazánkban lombhullató növény.

 

Ciprus - Cupressus sempervirens – A mediterrán tájak jellegzetes, oszlopos növekedésű örökzöld fenyőféléje. Hazánkban lassan fejlődik, a téli hideget nem kedveli. Védett helyeken igen szép formájú és magas növények nevelhetők belőle.
Ciprussal már ritkábban találkozhatunk

 

Fényes levelű fagyal - Ligustrum lucidum – A mediterrán kertek növényei közül nagyon népszerű hazánkban a fagyal. A fényes levelű fagyal védett, melegebb helyeken, így főként Magyarország délebben fekvő területein ütethető. A honos fagyalhoz képest nagyobb, fényesebb levelei vannak, virágzata is nagy méretű és fehér színű.

 

FügekaktuszokOpuntia fajok – A nyaralóhelyekre és a mediterrán gyümölcstermő régiókba betelepített fajok. Elsősorban a nagy, szürke levéltagokból álló fajokat kedvelik, melyek igen jól bírják a nyári forróságot és szárazságot. Magyarországon a biztosan télálló fajok közül válasszunk. Ezek virágai élénk sárga, krémfehér, lila, bordó színűek lehetnek.

 

Golgotavirág, passiógyümölcsPassiflora coerulea – A pergolák befuttatására alkalmazott növények egyike. Gyorsan fejlődik, virágja lila-fehér színű és különleges alakja van. Hazánkban dézsában nevelhető növény, nem télálló. A gyümölcstermő növények termése a maracuja, mely igen kedvelt mediterrán gyümölcs. Sajnos ezek a növények sem télállók.

 

JázminJasminum polyanthum – A fehér, erősen illatos kúszónövény szinte minden délszaki országban kedvelt növény. Magyarországon csak dézsás növényként tartható, télire a teleltetéséről gondoskodni kell. Hatalmas felületeket futhat be, gyorsan fejlődik.
Tipikus mediterrán kerti növény a jázmin. Hazai viszonyok között is megél.

 

Kenderpálma - Trachycarpus fortunei – Az európai kenderpálma védett helyeken a szabadban is áttelel. Legnagyobb példányai hazánkban a Budai Arborétum területén fejlődnek. Kezdetben kisebb, majd az idős növényeken akár 60 cm átmérőjű, tenyeresen karéjos levelei vannak. Csak a kifejlett növények virágoznak. Dézsában is tartható, ilyenkor fűtetlen és fényes helyen érdemes átteleltetni.
A kenderpálma szinte minden mediterrán teraszon és kertben is ott van.

 

LilaakácWisteria chinensis – A lilaakác erős fejlődésű kúszó növény. Lila, fehér, rózsaszín vagy kékes színű fajtái vannak. A szára támrendszerre csavarodik. Hazánkban is erőteljes fejlődésű növény, nagy helyet igényel a kertben. Akár nagyobb fák lombkoronájába is felfut, virágzáskor igen látványos színfoltot ad a kertben. Az idős növények súlyosak lehetnek, ezért erős támról gondoskodjunk! A termése nagy, bab jellegű, nem ehető. A levelei erősen tagoltak.

 

Mandulalevelű eukaliptusz - Eucalyptus salicifolius – A mediterrán országokba betelepített erős növekedésű, nagy méretű fa. Magyarországon nem télálló, legfeljebb dészás növényként ültethető. A fiatal növények levelei kerekdedek, az időseké viszont hosszúak és az őszibarack leveleire hasonlítanak. Az idős növények kérge színes, különböző rétegekben válik le a törzsről. A dézsás növény nem virágzik.

 

MurvafürtBougenvillea hibridek – Dél-Európában a pergolák és házfalak befuttatására ültetik. Tövises növény és igen gyorsan fejlődik. A virágai kicsik és fehérek, azonban a virágzatot ölelő murvalevelek fajtától függő méretűek és élénk, vidám színűek. Gazdagon virágzik! Hazánkban csak dézsás növényként tartható, többnyire erős támrendszert igényel. A virágozni nem hajlandó növényeket érdemes kissé megszárítani, amíg hullani nem kezd a levele, majd visszavágása után virágozni kezd.
Csodálatos és monumentális murvafürt

 

Nagyvirágú tárnicslonc - Abelia grandiflora – Fehér, illatos virágokat fejlesztő, fényes zöld levelekkel rendelkező lombhullató növény. Védett helyeken jól telel és gazdagon virágzik. Már rózsaszín virágú fajtái is kaphatók.

 

ÓlomvirágPlumbago auriculata – Az ólomvirág világos kék színű virágokat nevel nyáron. Dézsás növény, a tavaszi visszavágást meghálálja. Matt zöld levelei tagoltak, díszítenek is.
A jellegzetes mély kék ólomvirág

 

Örökzöld magnóliaMagnolia grandiflora – Az örökzöld magnólia levelei nagyok, fényes sötét zöldek, fonáka barna színű. Nagy méretű növények, de csak védett fekvésben fejlődnek. Virága nagy és illatos. A mediterrán országok egyik jellegzetes növénye.
Egy igazi különlegesség, 6 éves örökzöld mangólia. A hazai mediterrán kertek egyik jellegzetes növénye.

 

 

PuszpángBuxus sempervirens – Magyarországon is kedvelt sövénynövény, jól nyírható és alakítható. Lassan növekszik. Sötétzöld, télizöld leveleket fejleszt. Több fajtája is van, tarkalevelű változatokat is nemesítettek a fajból. Virága pici, díszítőértéke nem jelentős.
Katonasorban várakoznak a puszpángok

 

SelyemakácAlbizia julibrissin – Kezdetben fagyérzékeny, majd a szár vastagodásával télálló növény. Jellegzetes virágzataiban a virágok csomókban fejlődnek, a porzószálak kiemelkednek. Rózsaszín virágokat fejleszt. Nagy méretű, ernyő alakú fa, kellemes árnyékot biztosít a kertben.

 

Szágópálma - Cycas revoluta – Tipikus mediterrán kerti növény. Fagyérzékeny, így hazánkban dézsás növényként tartható. Télen fagypont feletti és világos helyre, például télikertbe kell átköltöztetni. A tavaszi melegebb idő megérkeztével lehet újra kihelyezni a kertbe.
A szágópálma szintén egy mediterrán növény mely itthon is ültethető

 

Teahibrid rózsákRosa fajták – A teahibrid bokorrózsák nagy virágjaikat kora nyártól fagyokig nevelik. A mediterrán kertekbe elsősorban az élénk, meleg színű fajtákból válasszunk. Az elnyílt virágokat távolítsuk el, így elősegítjük az új virágok fejlődését.

 

TörökmályvaHibiscus syriacus – Hazánkban is jól telelő, egész nyáron virító növény. Idős korára kisebb fává válik. Fajtától függően lila, fehér, rózsaszín és kék színű a virágja, telt virágú és tarka levelű fajták közül is választhatunk. Az éves hajtásokon virágzik, ezért tavaszi metszéssel bővebb bimbóképződést érünk el.

 

TrombitafolyondárCampsis radicans – A csavarodva kúszó és léggyökerekkel is kapaszkodó trombitafolyondár narancs, piros vagy sárga virágokat fejleszt. Erőteljes növekedésű növény, nagy helyet képes befutni. Ideális pergolák, apácarácsok befuttatására.
A trombitafolyondárt szinte mindenki ismeri

 

Végezetül, ha hazai időjárási viszonyok között mediterrán kerti növényeket szeretnénk ültetni, javasoljuk, hogy a növények kiválasztása előtt konzultáljunk hozzáértő kertész szakemberrel!

Hozzászólások

Kálmán Kata hozzászólása:
2017. január 12., csütörtök, 16:30
Az európai ciprus (Cupressus sempervirens) Magyarországon az enyhébb fagyokat vészeli át biztosan. A magoncai különböző mértékben bírják átvészelni a fagyokat, a genetikai adottságaiknak megfelelően. Az ajándék növények a mienkénél melegebb éghajlatról származnak. Mindenképpen jól tette, hogy bent telelteti őket az első télen. Tavasszal érdemes nekik védett helyet keresni a kertben, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a téli folyamatos hideg szélhatástól célszerű megvédeni őket. A fiatal növényeket még néhány évig védeni kell az erősebb fagyoktól. Amikor az időjárásjelentés -5 foknál hidegebbet jelez napközbenre, illetve tartósan fagy van éjjel-nappal, érdemes ezeket a növényeket körbetekerni valamilyen szigetelő anyaggal. Lehet ilyen fagymentesítő fehér színű szövetet kapni a gazdaboltokban is. (A lényeg, hogy a levegőt áteressze az anyag, és lehetőleg fehér legyen.) Most télen bent fontos, hogy hűvös helyen legyenek a növények, hogy ne induljon meg a hajtásnövekedésük. Ne száradjanak ki, az öntözésről gondoskodni kell, de túlságosan agyon se öntözzük őket. Az első néhány évben télen akkor öntözze majd a növényeket, ha szárazság van és süt a nap - ezek a növények télizöldek révén télen is párologtatnak.
Borda Erika hozzászólása:
2017. január 08., vasárnap, 13:33
Kaptam karácsonyra 5 db európai ciprust spanyolból. kb.60 cm magas.Jelenleg az egyik szobába az ablak előtt van. Nem tudom hogy bírja ki a téli időszakot,és tavasszal kiültetés után mi lesz vele. Nagyon-nagyon tetszik, főleg fal mellé ültetve, vagy csoportosan. Előre is megköszönném,hogy ha tudnának segítséget adni.

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2017